Djeca sunca

Originalni naziv

Khoršid

Zemlja/e porijekla

Iran

Trajanje

99

Godina proizvodnje

2020.

Redatelj

Majid Majidi

Scenarij

Majid Majidi, Nima Javadi

Direktor fotografije

Hooman Behmanesh

Montaža

Hassan Hassandoust

Uloge

Rouhollah Zamani, Javad Ezzati, Shamila Shirzad, Ali Nasirian, Tannaz Tabatabaie, Mahdi Mousavi, Abolfazl Shirzad, Mani Ghafouri, Safar Mohammadi, Ali Ghabeshi, Babak Lotfi

Producent/ica

Majid Majidi, Amir Banan

Produkcijska kuća

Majidi Film Production

Festivali i nagrade

Venice Film Festival – Lanterna Magica Award (Majid Majidi), Marcello Mastroianni Award (Roohollah Zamani)

Na užurbanim ulicama Teherana, dvanaestogodišnji Ali i njegova tri prijatelja bave se sitnom krađom i prevarama kako bi pomogli svojim obiteljima. Kada lokalni vođa kriminalaca Aliju ponudi zadatak da pronađe skriveno blago, mali će se banditi morati upisati u obližnju školu. Škola sunca namijenjena je djeci s ulice i maloljetnim radnicima, a ispod nje se nalaze tuneli koji vode do obećanog plijena. Novo ostvarenje redatelja Majida Majidija (Djeca raja, 1997.) napeti je film pljačke i oštar komentar na problem dječjeg rada i siromaštva, a mnogi ga uspoređuju sa snovitim Florida Projectom Seana Bakera. Glavni glumci u filmu i sami su bili žrtve dječjeg rada, unoseći u svoje uloge zapanjujuću dozu autentičnosti i emocije. Za ulogu Alija, Rouhollah Zamani u Veneciji je osvojio nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca.

Majid Majidi (1959.) je iranski redatelj poznat po filmovima o socijalno zapostavljenoj, izrabljivanoj i zloupotrebljavanoj mladeži. Njegova Djeca raja (1996.) nominirana su za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. Prije nego što se počeo baviti režijom, Majid je bio glumac. Njegov redateljski prvijenac Baduk (1991.) prikazan je u programu 15 dana autora u Cannesu. Trostruki je dobitnik Grand Prix des Amériques na Filmskom festivalu u Montrealu (Djeca raja, Boja raja, Baran). 

Nedjelja, 29.8. u 21:00, Lauba

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!