‘Čitaj ovo’ na Cinehillu – festivalu svega najboljeg

Cinehill-Petehovac-4-foto-Nina-Durdevic

Ovoljetno izdanje bivšeg Motovun Film Festivala donosi i susrete s piscima i knjigama • U programu i izbor najvažnijih filmova prošle sezone
 

Ne samo filmovi – na Cinehill dolaze i spisateljice i pisci, sa svojim novim knjigama, ali i preporukama za knjige koje su ih nedavno fascinirale. Tako će Cinehill, u svom novom programu pod nazivom Čitaj ovo ponuditi i vodič kroz najbolja izdanja koja su se u našim knjižarama pojavila prošle sezone. Festival svega najboljeg, to je slogan ovogodišnjeg Cinehilla, koji se, nakon preseljenja iz Motovuna, po drugi put održava u Gorskom kotaru, u izletištu Petehovac iznad Delnica, od 24. do 28. srpnja.

U najjačoj reprezentaciji spisateljica i pisaca bit će Olja Savičević Ivančević, s knjigom Ljeta s Marijom, zatim Monika Herceg, dobitnica prestižne nagrade Europska pjesnikinja slobode, te dva hitmejkera sa svojim novim knjigama, friško iz tiskarskog stroja: Ante Tomić s romanom Nada, a Jurica Pavičić predstavit će Žigice. Uz predstavljanje vlastitih noviteta, svi će oni za festival odabrati po dva naslova drugih autorica i autora koje preporučuju; izdanja koja su, po njihovom ukusu, obilježila sezonu.

Kako je Cinehill festival okrenut prirodi, uz najvažnije knjige sezone, u ovom programu bit će predstavljene i važne knjige o planinama: Stipe Božić predstavit će opsežnu monografiju Planine, a Milan Majerović Stilinović s festivala Brdo knjiga sve naslove koje ljubitelji planinarenja i vrhunaca ne bi smjeli propustiti. Cinehill će imati i svoju festivalsku mini-knjižaru u kojima će posjetitelji moći nabaviti nove dobre knjige i ponijeti ih sa sobom.

‘Naša je želja da Cinehill bude festival svega najboljeg, da uz premijerni filmski program predstavi i najvažnije kulturne bljeskove sezone. Zato festival počinjemo i završavamo s najnagrađivanijim glazbenicima ove sezone, jer IDEM i Let 3 dobili su najviše nagrada Rock&Off i solidnu količinu Porina, A jednako tako predstavit ćemo knjige koje su obilježile sezonu. I naravno, filmove’, kaže Igor Mirković, direktor festivala Cinehill.

U težnji da ovaj festival bude svojevrsna rekapitulacija umjetničkih vrhunaca, selektorski tim sprema i izbor deset najvažnijih filmova sezone. Kako živimo u vremenu kada je ponuda sve veća, čak i iznimni filmovi ponekad se teško probijaju do publike, a filmoljupci nerijetko propuste iznimna ostvarenja, Cinehill svima pruža priliku za novi susret s najboljim naslovima koji su nam možda promakli. Filmovi godine je program u kojem će Cinehill ponuditi svoj izbor najboljih autorskih i nezavisnih ostvarenja sa svih strana svijeta. 

Uz jaku spisateljsku reprezentaciju, festival je već objavio da će počasni gosti ovogodišnjeg izdanja biti alpinist i plodni filmski autor Stipe Božić s izborom svojih najboljih filmova, te omiljeni glumac Bogdan Diklić, kojem će biti uručeno počasno priznanje 50 godina.

Cinehill se održava uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra te u suradnji s Gradom Delnice i Općinom Lokve.

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »