Brdo filmova na Brdu knjiga: 150 godina planinarstva u Hrvatskoj

Brdo-knjiga_Samobor-18.5.2024

Ovog vikenda, na prijateljskom Festivalu knjiga i planina Brdo knjiga, koji se održao u Samoboru od 16. do 19. svibnja, predstavljeno je prvo izdanje Cinehilla koje se u potpunosti održava u Gorskom kotaru, a ovaj put spaja film, knjige i planinarstvo.

Izlazak iz zadanih okvira, suradnja i osvajanje novih vrhova u srži su Cinehilla i njegova planinarskog duha. Stoga je i ove godine, kada obilježavamo 150 godina planinarstva u Hrvatskoj, Cinehill proširio svoje horizonte te se popeo na Brdo knjiga, gdje je u društvu iskusnih planinara i književnih entuzijasta predstavio svoje prvo u potpunosti planinsko izdanje.

U društvu legendarne lovkinje Morane Zibar i selektorice glavnog programa Cinehilla Milene Zajović, posjetitelji Brda knjiga imali su priliku i zaigrati kviz te testirati vlastito znanje o festivalu, filmu i knjigama. A među prvima su saznali i nešto više o tome što vas ovoga ljeta čeka na Brdu filmova u Gorskom kotaru.

Kažu da je film jedna od najsveobuhvatnijih umjetnosti jer u sebi sadrži sve druge umjetnosti. Upravo je otvaranje prema drugim umjetničkim formama u potpisu ovogodišnjeg festivalskog izdanja: “Ove godine imat ćemo više kina, više programa, više filmova, više radionica, više koncerata” komentirala je Milena Zajović najavljujući novi Cinehillov program, posvećen knjigama i planinarstvu.

Tako će uz brojne filmske goste, festivalska publika dobiti priliku i upoznati neke od naših najboljih pisaca iz regije, koji će predstaviti svoje knjige, ali i ponuditi vlastite preporuke drugih autora u kojima ćete sigurno uživati ovoga ljeta na plaži. 

Da su film, planinarstvo i književnost prirodni saveznici, potvrdit će nam i posebni festivalski gost – Stipe Božić. Ovaj svima omiljeni alpinist, putopisac i redatelj na festivalu će predstaviti tri filma o svoje tri najveće ekspedicije, a projekcije će biti popraćene i zanimljivim predavanjima. Jedna od projekcija održat će se u čarobnoj park-šumi Golubinjak, popularnoj destinaciji hrvatskih penjača i sportskih rekreativaca.

Slaveći 150 godina planinarske tradicije u Hrvatskoj, festival je pripremio i posebne popuste za sve članove planinarskih društava te posebne ture pod vodstvom Hrvatskog planinarskog društva Petehovac. Milena Zajović napomenula je kako su ture otvorene za sve, te će posjetitelji moći birati od intenzivnih tura namijenjenih zagriženim planinarima do manje zahtjevnih staza za radoznale novake kako bi “svatko tko poželi upoznao planinarske staze mjesta gdje naš festival sada živi”.

Festival se ove godine održava od 24. do 28. srpnja, uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »