Volonteri – često postavljana pitanja

Gotovo pedeset volontera svake godine pomažu kako bismo prikazali oko devedeset filmova u pet najtoplijih dana srpnja. Trebamo entuzijazam i energiju, volontere koji imaju strast, fleksibilnost i pouzdanost. I možda dozu ili dvije pozitivnog ludila i adrenalina. Smisao volontiranja na Motovun Film Festivalu je da se filmovima pomogne da dođu do publike, da se priče koje oni pričaju podijele. Zajedno stvaramo mjesto i platformu kroz koju nezavisni filmovi mogu doprijeti do publike i s brda filmova se otisnuti u svijet. Naši volonteri se vraćaju iz godine u godinu, i to jednako oni iz Istre i Osijeka, Dubrovnika, Splita i Zagreba, kao i oni s drugih strana svijeta.

Voditelj volontera prikuplja preko 400 prijava svake godine i ocjenjuje ih. Za oko 50 raspoloživih tražimo najbolje ljude za određene pozicije. Festivalski volonteri zatim su raspoređeni u sektore (kina, prodaja karata, rampe, kamp, ured za goste…) i prije početka festivala dodijeljene su im smjene i pojašnjene obaveze. Motovun Film Festival se od svog početka znatno oslanja i cijeni svoje volontere koji čine gotovo polovicu cjelokupne festivalske ekipe. Festival volonterima osigurava skroman smještaj (u našem Volonterskom domu) i obroke.

Svakako, prava vrijednost volontiranja na Motovun Film Festivalu su iskustva koja stječete. Pa, ako ste se već sada prepoznali, pridružite nam se i prijavite se. Ako ste spremni doći do Motovuna, imate preko 18 godina i voljni ste volonitrati, ispunite prijavnicu!

Jednostavno, ispunite prijavnicu, pokušajte ispuniti što više polja koje se traže i priložite svakako fotografiju koja će, ukoliko vas odaberemo, krasiti vašu akreditaciju. Volonteri moraju biti stariji od 18 godina, i očekuje se da rade 5 dana (tri dana festivala, dan prije i dan poslije) oko 6 do 7 sati na dan, u smjenama. Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir. Imajte na umu kako fotografija koju priložite mora odgovarati kriterijima festivalske akreditacije (dovoljno jasna fotografija na kojoj vam se vidi lice, bez sunčanih naočala i u pristojnom izdanju – nešto slično fotografiji na identifikacijskim dokumentima).

Prema svojim preferencama i festivalskim potrebama, volonteri su dodijeljeni pojednim festivalskim sektorima. Proučite malo naš web site kako biste stekli dojam o tome što se sve događa na festivalu i svakako proučite program festivala kada bude objavljen. Sektori su raznoliki – od festivalskog kampa, ureda za goste, prodaje karata i festivalskog dućana do rada na parkliralištima i rampama. Svaki od sektora ima svoje prednosti i mane, pa ako vas ne stavimo u sektor koji ste priželjkivali, ne očajavajte, možda se pokaže da ćete tako imati više vremena! Voditelji svakog sektora uputit će vas u vaša zaduženja. Također, svi volonteri su obavezni doći dan prije službenog početka festivala i ostati dan nakon završetka kako bi zajedno s ostatkom festivalskog tima omogućili što uspješnije otvaranje festivala i privođenje istog kraju (ne zaboravite da je Motovun grad koji živi i funkcionira ostalih 360 dana u godini 🙂

Sviđa vam se ideja Motovun Film festivala? Imate vremena i prije i poslije festivala? Motovun Film Festival rezultat je naših napora kroz 360 dana u godini, koji samo kulminiraju u pet dana trajanja festivala. Rad u pripremi festivala, kao i u „raspremanju” pružit će vam priliku da vidite „insajdersku stranu” festivala. I prije i poslije festivala ima raznih poslova, za ovaj period nemamo posebnih prijava, ali prijavite se kao redovni volonter, napomenite da imate vremena i prije festivala i sigurno ćemo vam se javiti, posla ima i svaka pomoć je dobrodošla.

Volonteri su presudni za festival. Zbog njihove požrtvovnosti i spremnosti da naše počesto lude zamisli izvedu u praksi Motovun Film Festival jest jedan od najoriginalnijih filmskih festivala na svijetu.

  • · festivalsku akreditaciju – staff – istu onakvu kakvu nose direktor festivala i ostala ekipa, akreditaciju koja omogućava nesmetano kretanje kroz sve festivalske lokacije i događanja. Festivalska akreditacija služi kako bi volonteri iskusili festival koji pomažu stvoriti. Mogu sudjelovati na projekcijama i popratnim događanjima, koncertima i predavanjima, iako vrijedi osnovno pravilo: gosti imaju prednost. Apeliramo na volontere, kao i na svo ostalo osoblje da prvo prepusti stolice ljudima koji su svoje ulaznice platili, a zatim da popune slobodna mjesta i prolaze. Bez brige, na većini projekcija nađe se mjesta za one koji žele pogledati film.
  • · majicu – staff majice koje se ne mogu kupiti, jedinstvena serija koje su tražena roba i nakon festivala. Legenda kaže da je naš selektor Motovun ON LINE-a, Andrej Korovljev, jednu MFF staff majicu iz 2002. godine zadnji dan festivala oko 24 sata prodao za 100 maraka.
  • · smještaj i hranu – MFF svim svojim volonterima osigurava smještaj i hranu. Volonterski dom nije niti blizu hotelu s 5 zvijezdica, ali svake se godine trudimo da smještaj učinimo čim prihvatljivijim. Hrane ima i ekipa naših kuhara uvijek je spremna, osiguravamo tri obroka dnevno uz naglasak na ručak, kojeg preporučamo da ne preskačete.
  • · VELIKO HVALA – znamo, nije mnogo, ali to zaista mislimo. Sve naše volontere redovito nabrojimo na festivalskoj internetskoj stranici i u festivalskom katalogu.

Proces prijave

Ne, ako želite volontirati, morate ispuniti obrazac i prijaviti se preko internetske stranice. Volonteri se razmatraju isključivo na temelju informacija upisanih u obrazac za prijavu volontera i informacija koje imamo o njima na osnovu njihovog prijašnjeg volontiranja na festivalu. Ponavljamo, nepotpune prijave neće se uzimati u obzir.

Nazovite nas ili nam pošaljite e-mail na volonter@motovunfilmfestival.com . Iako ćete najbolje proći ako ispunite on line obrazac, imamo papir i olovku te printer i e-mail. Možemo vam poslati i obrazac ako treba.

Huh, ovo nije lako, jako ovisi o vama, no generalno, ne primamo volontere mlađe od 18 godina. Ovo je jednostavno pitanje zakona i odgovornosti za vas ukoliko niste punoljetni. Ako vas ipak primimo, moramo imati pismeno dopuštenje vaših roditelja. Napominjemo, volonteri mlađi od 18 godina su rijetka iznimka. Prilikom prijave za volontiranje u Motovunu, tražit ćemo vas osobnu iskaznicu kako bismo provjerili vaš identitet. Ukoliko nas pokušate prevariti, šaljemo vas doma.

Ispunite prijavnicu. U rubrici „OSTALO” slobodno nam ostavite poruku, mi se sjećamo svih volontera s prošlih festivala. Ako se i ne sjećamo, imamo vas u arhivi 🙂 Nakon svakog festivala procjenjujemo više-manje sve volontere i bez obzira na nemali broj onih koji na festival dođu s dobrim namjerama, postoje ljudi koji jednostavno nisu za volontiranje na Festivalu.

Nakon što završi rok za prijavu obično nam treba tjedan dana da obradimo prijave. Otvorene pozicije popunjavamo dok ne popunimo sva mjesta Trudit ćemo se da u roku od sedam dana od završetka prijava za volontere sve primljene obavijestimo e-mailom da su primljeni i kompletan popis objavimo na festivalskom webu. Krajem lipnja, svi prijavljeni biti će obaviješteni o njihovom statusu i daljnjim aktivnostima.

POSLOVI I VOLONTERSKE POVLASTICE

Da! Svakako, ispunite prijavu, i pod „ostalo” napomenite nam da biste željeli raditi prije festivala. Ovisno o zadacima i vremenu koje možete utrošiti prije festivala dogovorit ćemo se o volonterskim povlasticama koje ćete ostvariti. Poslovi potrebni prije samog festivala uglavnom su jednostavni, ali uključuju dosta fizičkog rada, nošenja stolica, farbanja, popravaka i slično.

Ovo je jednostavno: kolegama volonterima na ulazu u kino pokažete akreditaciju i oni vas puste u kino. Postoje situacije u kojima vas neće moći pustiti na projekciju ili ćete morati malo pričekati dok ne sjednu svi oni koji su kupili ulaznice. Ovakve situacije su česte na zatvorenim projekcijama u Kinu „Bauer”, dok za večernje projekcije uglavnom ima mjesta, iako ne nužno i stolaca. Apeliramo na volontere, kao i na svo ostalo osoblje da prvo prepuste stolice ljudima koji su svoje ulaznice platili, a da zatim popune slobodna mjesta, prolaze, klupice i slično. Naravno, sve to dolazi u obzir isključivo ako za vrijeme projekcije koju želite gledati nije vrijeme vaše smjene.

Sve zavisi od voditelja sektora, ali fleksibilnost nije nemoguća. Dopušteno je da se volonteri (uz blagoslov voditelja sektora) međusobno dogovaraju za smjene. Vjerujemo da ćete vrlo lako naći načina da pogledate filmove koji vas zanimaju. Imajte na umu da i vaši kolege volonteri također žele pogledati filmove i zabaviti se, pa nemojte očekivati da ćete baš svaku večer biti slobodni ili da nikada nećete zaglaviti u noćnoj smjeni. Ali, opustite se, većina stvari je jako zabavna i noćne smjene često znaju biti bolje od dnevnih.

Jednom kada ste prošli selekciju, ponudit ćemo vam „Ugovor o volontiranju” u kojem će biti navedene vaše obaveze prema nama i naše prema vama. Ovaj ugovor naša je zakonska obaveza i svatko tko volontira na festivalu mora ga potpisati. Kada potpišete ovaj ugovor, vjerujemo da biste do tada trebali znati postoji li neki razlog zbog kojeg nećete moći volontirati na Festivalu. U slučaju odgode, molimo vas da kontaktirate voditelja volontera čim prije kako bismo na vrijeme našli zamjenu za vašu poziciju.

Na FESTIVALU

Brz i lak odgovor na ovo je da ga nagovorite da se prijavi za volontiranje! Povlastice, kao što su staff akreditacija, obroci i smještaj, isključivo su pravo volontera i ne odnosi se na njihove prijatelje, bolje polovice i slične kategorije. Ukoliko se akreditacija nekog volontera nađe kod nekoga čija slika nije na akreditaciji, ista će biti oduzeta, a volonteru ćemo, ukoliko nije prijavio gubitak akreditacije, zahvaliti na dosadašnjem radu. Svi zajedno radimo kako bismo Festival učinili što boljim i iznimno nam je važno da publika podržava festival kupovanjem ulaznica. Besplatan pristup svim projekcijama zamišljen je kao isključiva povlastica volontera kojom se pokušavamo odužiti za njihovo nesebično pomaganje u funkcioniranju festivala.

Volonterska akreditacija! Taj „čarobni komadić” plastike s vašom slikom, imenom i prezimenom omogućit će vam ulaz na sve festivalske lokacije. Ipak, ukoliko se na nekim događanjima dogodi da je gužva ipak prevelika, zbog sigurnosti posjetitelja moguće je da ulaz neko vrijeme neće biti moguć. Ovo se iznimno zna dogoditi na nekim jako popularnim koncertima.

Motovun Film Festival osigurava volonterima tri obroka na dan. Najvažniji obrok je ručak, pa savjetujemo da ga ne propuštate. Doručak je klasičan, uglavnom je riječ o švedskom stolu, a premda je doručak u vrijeme kada mamurni kasnite na jutarnju smjenu ili još uvijek spavate, preporučamo da blagodati doručka iskoristite u što većoj mjeri. Večera je jednostavna, kombinacija jednostavnije kuhane hrane i gotovih jela. Izbor je šarolik, pa čak i vegetarijanci neće ostati gladni. U Motovunu također ima nekoliko restorana gdje možete pojesti razne lokalne specijalitete. Raspitajte se kod volontera ponavljača, oni obično znaju neke posebne trikove.

DA! Volonterski dom smješten je u starom staračkom domu, u sobama obično spava po četvero cimera i ima nekoliko kupaonica koje dijele svi korisnici doma. Ovaj volonterski dom nije hotel i ne postoji služba koja se brine o vašem smještaju, već se o redu, urednosti i disciplini u domu moraju brinuti sami volonteri. Voditelj Volonterskog doma će vam pomoći da se smjestite i snađete, no za red i čistoću čitavog prostora jednako su odgovorni svi koji tamo borave. Sav potreban materijal i pribor za čišćenje bit će dostupan svima na korištenje i molimo vas da ga koristite. Apeliramo na sve volontere da prostor u vlastitim sobama, hodnicima, dvorištu i sanitarnim čvorovima održavaju čistim i urednim, odnosno da iza sebe ostavljaju red i održavaju čistoću čitavog prostora. Prilikom prijava u Volonterski dom biti ćete upoznati s Kućnim redom i molimo da ga se pridržavate.

Festivalski smještaj je jednostavan, dajemo sobu i krevet s madracem. Nažalost, ne možemo osigurati posteljinu, pa bi bilo dobro da sa sobom ponesete dvije plahte, jastuk ili vreću za spavanje. Ponesite i pribor za osobnu higijenu (šampon, sapun i ostale potrepštine) i ručnike. Kupaći kostim bi mogao biti koristan, jer u dvorištu Volonterskog doma postoji nekoliko vanjskih tuševa koji u sparnim danima srpnja dobro dođu. Svakako ponesite budilicu, punjač za mobitel i možda produžni kabel, ako želite ispasti faca pred cimerima koji muku muče sa pronalaskom slobodne utičnice za punjenje mobitela. Razmislite o dobrim tenisicama. Motovunska kaldrma dosta je zahtjevan teren, japanke su sigurno najdraža opcija, ali cijenit ćete dobre tenisice već nakon jednog ili dva uspona. Iako se nadamo da se tradicija kišnih i hladnih festivalskih dana neće ponavljati, svejedno preporučujemo da ponesete kabanicu i nešto toplije odjeće.

Ne. Volonteri, kao i ostatak festivalske ekipe hrani se u hotelu na glavnom motovunskom trgu. Postoje određeni sati u danu kada je predviđen svaki pojedini obrok i ukoliko neki obrok preskočite, nećete ga moći dobiti naknadno. Iako voditelji sektora slažu smjene tako da svi stignu na ručak/ večeru, sigurno će se događati situacije kada ćete morati zamoliti kolegu volontera da vam ode po hranu.Tada mu ne zaboravite dati svoju akreditaciju jer bez nje (odnosno bez očitanog bar koda kojeg imate na akreditaciji) nećete moći dobiti obrok.

Oni su jednostavno – drugi volonteri. Ne možemo jamčiti da će vam se sviđati, ali vjerujemo da ćete sve nesuglasice moći riješiti razgovorom. Raspored po sobama nije unaprijed određen i uglavnom je volonterima prepušteno da se dogovaraju tko će gdje spavati. Svakako, voditelj volonterskog doma može svakoga preseliti i odlučiti o pojedinim sobama te tako razriješiti eventualne sukobe.

Sav smještaj, kao i sve povlastice, dodijeljeni su prema poslu koji određena osoba obavlja, odgovornosti koju taj posao nosi i prema stažu na festivalu. Ukoliko mislite da ste nepravilno zakinuti, razgovarajte s voditeljem sektora ili s voditeljem volontera.

Nažalost, kućni ljubimci nisu dopušteni u Volonterskom domu. Molimo da imate na umu da prijatelji i gosti nisu dopušteni u Volonterskom domu. Ovo pravilo strogo se provodi kako bi bilo mjesta za sve volontere koje smještamo, i kako gosti ne bi uznemiravali ljude koji tamo, bez obzira na sve, ipak rade. Ako ipak saznamo da dovodite goste bit ćete zamoljeni da napustite Volonterski dom te će vam biti oduzeta festivalska akreditacija i sva prava koja s njom proizlaze. Također ćete izgubiti mogućnost da ikada više volontirate na festivalu.

Da. U podnožju Motovuna bit će osiguran besplatni parking za našu ekipu za cijelog trajanja festivala. Ukoliko dolazite automobilom, svakako to unaprijed najavite na e-mail volonteri@motovunfilmfestival.com i dobt ćete informacije o mogućnostima parkiranja. Ulazak automobilom u stari grad i prilaz festivalskim lokacijama nije moguć.  

Kao što smo ranije spomenuli, Volonterski dom nije hotel, već je zamišljen kao zajednički smještaj. U volonterskom domu volonteri su sami zaduženi za održavanje reda. Ovo se posebno odnosi na kupaonice i zajedničke prostorije. Apeliramo da kupaonice i ostale prostorije iza sebe ostavite onakvima kakve bi ih sami željeli naći. U Volonterskom domu voditelj vodi računa da sve funkcionira i da se prostorije u domu koriste sukladno kućnom redu, ali njegova zadaća nije da posprema i čisti. Sav potreban materijal i pribor za čišćenje (krpe, sredstva za čišćenje, vreće za smeće..) bit će dostupan svima na korištenje i molimo vas da ga redovno koristite.

Ukoliko primjetite da nešto u domu ne funkcionira kako bi trebalo, odmah o tome obavijestite voditelja. Također, isto učinite ako primjetite da je nekome pozlilo i da treba medicinsku pomoć. Ako primijetite da se netko šverca ili da se događaju neke po vama neprihvatljive stvari, obavijestite voditelja volontera. Molimo da budete tolerantni prema kolegama (ako netko hrče, nije znak za uzbunu, već za prijateljski razgovor).

U pravilu, dan prije početka festivala, uglavnom u jutarnjim/podnevnim satima. Ako se tako dogovorite s voditeljem volontera, moguće je da dođete i nekoliko dana ranije. Zahvaljujemo na vašem interesu za volontiranjem na Motovun Film Festivalu! Pozivamo vas da kontaktirate odjel za volontere ako imate dodatnih pitanja koja se ovdje ne spominju na mail adresu volonter@motovunfilmfestival.com