Ulazimo u završnicu: nadoknadite propušteno i otkrijte pobjednike!

karte-blagajna-ulaznice 2

Nakon kišne noći, petog dana festivala sve ide po planu.Brdo odiše svježinom i filmskom čarolijom, sve vibrira na frekvencijama dobre glazbe i isijava energijom veselih ljudi. Prije nego što se vsiđemo s brda i uronimo u gustu sluz rutine, pred nama je još jedan filmastičan dan. U kinu Bauer, s početkom u 10:30 prikazuju se Motovunski kratki, objedinjeni pod naslovom Vodi me u drugi svijet. A je li Stvarnost ili fikcija? mogu saznati gledatelji drugog bloka kratkiša u 18:30 u sali kina Mak.

U istome kinu, u točno 11:00 sati kao dio programa Kampus Motovun prikazivat će se filmska ostvarenja ljubljanskih studenata Akademije za kazalište, radio, film i televiziju (AGRFT).

Kao dio glavnog natjecateljskog programa bit će prikazan Sveti Duh, film nagrađivanog redatelja Chema Garcia Ibarre. Ova priča o izvanzemaljskim otmicama, prekrasno snimljena na 16-milimetarskom filmu, prikazivat će se u Kinu Bauer, točno u 12:00. Prethodit će mu film Zatvoreno za svjetlo koji je u konkurenciji Motovunskih kratkih, talijanskog redatelja Nicole Piovesana.

U duhu švedskog rituala ispijanje kave ili čaja, zvanog fika, porazgovarat ćemo s dobitnikom ovogodišnje nagrade Maverick, Goranom Markovićem. Na Fiki u podne, u hladu terase Kaštel, ovaj omiljeni redatelj koji je sinonim za kinematografsku hrabrost s gledateljstvom će podijeliti svoje svjetonazore.

Što dalje odavde film je člana ovogodišnjeg glavnog žirija, poljskog redatelja Piotra Domalewskog. Film prati ustrajnu tinejdžericu Olju, koja usprkos teškoj životnoj situaciji nastoji postići cilj čije će se ostvarenje u dobroj maniri zakomplicirati. Projekcija će biti u Kinu Bauer, s početkom u 14:00.

Šest filmova, predstavljenih u Uppsali na partnerskom Festivalu kratkog filma, objedinjeni pod nazivom Pick’n’mix, prikazivat će se u Kinu Mak, u 14:30.

Dio švedskog programa je dugi metar čuvenoga Roya Anderssona, Švedska ljubavna priča smatran jednim od najboljih švedskih filmova svih vremena. Ovaj vedri i optimistični film o ljubavi između dvoje mladih, prikazivat će se u 16:00, u Kinu Bauer. To je ujedno i posljednje ostvarenje na ovogodišnjem Motovunu koje je nastalo u Švedskoj, zemlji partneru.

Selekcija Europske filmske akademije – Najbolji kratki 2021 prikazivat će se u Kinu Mak, s početkom u 16:30.

Rijetki su hrvatski filmovi koji uspiju doprijeti do većeg broja gledatelja. Stereotipizirani kao dosadni, teatralni i opterećeni ratom teško uspostavljaju dijalog s vlastitom publikom. U 17:00 sati, u hladu Vrta filmaši i publika otvoreno će moći porazgovarati o dojmu hrvatske kinematografije.

Nema šanse mračna je komedija u stilu Roya Anderssona koja prati ljubavne stranputice dvoje milenijalaca. Za ovo ostvarenje njemački redatelj Dietrich Brüggemann nagrađen je u Karlovim Varima, a u 18:00 sati u kinu Bauer bit će predstavljen i motovunskoj publici. Prethodit će mu Motovunski kratki Iza ugla, slovenskog redatelja Martina Turka.

Večernji program započinje sa svečanosti dodjele nagrada, pa će publika u 21:00 na Kinu Trg saznati tko su Motovunski najbolji. Nastavljamo večer s rasplamsanom energijom sredovječnog tate koji traži svog unutarnjega Vikinga u filmu Divlji momci. Naoružan samo lukom i strijelom, odijelcem od životinjskih koža i uzavrelom krvlju Martin odlazi u šumu, gdje ruši sve granice, pa i one uspostavljene krivičnim pravom.

U sklopu Glavnog programa, pod nebeskim svodom nad kinom Billy, u 21:15 prikazivat će se Nostalgija, napuljska priča o pokušaju pronalaska mira u nemirnoj prošlosti, ujedno i ovogodišnji natjecatelj u Cannesu. Nagradu za najbolju glumicu na potonjem festivalu osvojila je Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu Sveti Pauk, koji će se prikazivati u hotelu Roxanich s početkom u 21:30. 

Film ovogodišnjeg člana žirija i redatelja kultnog filma Pizzeria Kamikaze, Gorana Dukića zabavit će publiku koja zauzme stolicu Kina Trg u 23:30. Posljednje ostvarenje hrvatskoga redatelja, Nosila je rubac črleni, s američkom adresom pravi je mjuzikl sa zagorskih brega. Brojne „svinjarije“ nastaju kada radnju pokreću, okreću i prevrću brbljava svinja Beba, pripovjedač Isus Krist i prefrigana kuma Anka. Za muziku u filmu odgovorni su Cinkuši, zagorski punk-rock i što-sve-ne-bend, koji će nakon projekcije motovunskoj publici i uživo pokazati kako se to radi.

Veselicu će na zadnju večer privesti kraju DJ Mario Kovač. Stari motovunski prijatelj svojim će eksplozivnim nastupom okupljene držati budnima do jutra. Na kino Billy svi su dobro došli.

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »