Search
Close this search box.

TARTUFI ZA OTVORENJE OVOGODIŠNJEG FESTIVALA

unnamed

Uz Dan tartufa, festival otvara dokumentarac o lovcima na ovu deliciju • Ovogodišnji program snažno će obilježiti atraktivni talijanski filmovi

Motovun Film Festival smjestio se u srcu zemlje tartufa – Motovunska šuma glasovito je nalazište dragocjenog gomolja, a njegov okus i miris nerijetko je razlog koji putnike vodi u dolinu rijeke Mirne. Upravo zato ovogodišnji festival (27.  – 31. srpnja) počinje proslavljenim dokumentarcem Lovci na tartufe, koji je prošle sezone osvojio srca filmskog svijeta.

Film autorskog tandema Michael Dweck i Gregory Kershaw premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu, a govori o skupini iskusnih stručnjaka iz talijanskog Pijemonta, tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani. Dok se za njihovu lovinu otima bogati I mondeni kulinarski svijet, oni žive životom skromnih osobenjaka, zaljubljenih u svoje pse tragače,  lukavo i šutljivo štiteći svoj svijet od pohlepe.

Priliku za pričanje svojih priča imat će i istarski tartufari, jer će u suradnji s njihovom udrugom već prvog dana festivala biti upriličen Dan tartufa uz druženje i pripadajuće delicije od ovog traženog gomolja.

Lovci na tartufe

Film otvaranja tek je početak talijanskih priča, jer  u ovogodišnjem motovunskom programu su  i tri talijanske premijere s odličnim recenzijama na prestižnim festivalima.  S Venecijanskog festivala stiže dobitnik nagrade za najbolji scenarij. Grabežljivci redatelja Pietra Castellitta su crnohumorna priča o dvije naizgled nespojive obitelji. Jedni su  buržujski intelektualci, a drugi proleterski fašisti. Radikalni čin dovest će ih do obračuna koji otkriva da nitko nije onakav kakvim se čini, ali svi smo mi na kraju grabežljivci.

Grabežljivci

Film Padrenostro ambijentiran je u olovnim 70-ima i temeljen na stvarnom događaju iz djetinjstva redatelja Claudija Nocea. Nakon što je ranjen u terorističkom napadu, dotad nedodirljivi načelnik policije postaje ranjiv i nesiguran, a njegov sin potraži utjehu u prijateljstvu koje će mijenjati živote.  Glavni glumac Pierfrancesco Favino nagrađen je u Veneciji za najbolju ulogu.

Padrenostro

S posebnim priznanjem Federacije talijanskih kinoklubova iz Venecije dolazi i film Assandira popularnog sardinijskog redatelja Salvatorea Mereua. Riječ je o još jednoj i za nas aktualnoj temi: o utjecaju suvremene turističke industrije na tradicionalne zajednice i životnim promjenama koje ona donosi. Glavni junak tradicionalni je talijanski seljak, a njegov sin i snaha vraćaju se iz Berlina s idejom da njegovo imanje pretvore u lukrativni turistički kompleks. Nakon te odluke njihov život više neće biti isti.

Assandira

Ove filmske poslastice Motovun Film Festival donosi u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Osim u glavnom natjecateljskom programu, koji će predstaviti osamnaest premijernih naslova, talijanski će autori biti zastupljeni i u dječjem programu Buzz@teen koji se događa u Buzetu (22. – 25. srpnja), kao i u kratkometražnom programu, čiji će pobjednik i ove godine konkurirati za nagradu Europske filmske akademije. Cjelovit festivalski program bit će objavljen 1. srpnja, kada počinje i pretprodaja ulaznica.

Ostavi komentar

Slične vijesti