Priprema, pozor, palimo projektore!

Volonteri_2

Danas lansiramo novo izdanje Motovun Film Festivala, odsada Cinehill. Već prvi dan nudimo vam različite sadržaje, od kratkometražnih i dugometražnih projekcija do raznovrsnih posebnih programa i zabavnih događanja.

Program otvaramo u 14 sati u Kinu Bauer projekcijom kratkometražnih filmova iz konkurencije Cinehill kratki. Među filmovima ističemo Bruna, zimus, studentski film hrvatskog redatelja Marka Bičanića.

U 15 sati otvara se Vrt, prostor gdje se tijekom dana možete odmoriti i uživati u nekima od raznovrsnih posebnih programa.

Nastavljamo s programom kratkometražnih filmova u 16 sati, također u Kinu Bauer. U ovoj selekciji nalazi se i nagrađivani njemački film Tremor, prikazan u konkurenciji prestižnih svjetskih festivala u Cannesu, Torontu, Berlinu i drugdje.

Naš raznovrsni filmski program može učiniti izbor teškim. U slučaju da ste među neodlučnima, dođite na razgovor sa selektorima u 17 sati u Vrtu koji će ponuditi svoje filmske preporuke. Već u 18 sati, na Noći starih majica slavimo dugu povijest majica motovunskog filmskog festivala. Odjenite neku od svojih starih majica s prethodnih izdanja i osigurajte si besplatnu projekciju. Najstarija majica dobiva i posebnu nagradu. NAPOMENA: Majice s izdanja nakon pandemije ne mogu sudjelovati u natjecanju.

Natjecanje u dugometražnoj konkurenciji započinjemo u 18 sati, s filmom Sedamnaestogodišnjaci indijskog redatelja Prithvija Konanura. Radnja obuhvaća dvoje zaljubljenih srednjoškolaca čiji porno uradak završava na internetu, a njihova sudbina ovisi o odluci školskog odbora. U paru sa Sedamnaestogodišnjacima prikazujemo i Veliki prasak, nagrađivani kratkometražni film sniman u Francuskoj i Brazilu.

Četvrt stoljeća festivala možete doživjeti na izložbi Motovun: 25 godina u sekundi u galeriji Pet kula u 19:30. Izložba sadrži bezbroj spontanih i dragocjenih slika koje su obilježile Motovun Film Festival od njegovih samih početaka do danas.

Svečano otvaramo festival filmom velikog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, Palo lišće. Projekcija započinje u 21 sat u Kinu Trg. Dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, susreću se u helsinškoj noći i pokušavaju naći svoju jedinu i pravu ljubav. Film je nagrađen nagradom žirija na Cannesu.

Ako ne možete uloviti svečano otvaranje, budite bez brige, jer u Kinu Billy u 21:15 prikazujemo Nulti lipnja američkog redatelja Jakea Paltrowa, brata još poznatije Gwyneth Paltrow. Kroz različite likove doživljavamo suđenje ratnom zločincu Adolfu Eichmannu 1960-ih te dalekosežne posljedice koje su redefinirale način na koji poimamo Holokaust. Uz Nulti lipnja prikazujemo i kratki talijanski film Poput puževa o dvojici dječaka čiji susret mijenja njihovu sudbinu.

U hotelu Roxanich u 21:30 možete pogledati kultnu srpsku komediju Munje! redatelja Radivoja Andrića, čiji nastavak prikazujemo u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja. Mare i Pop su glazbenici koji žele izdati album. Traže pomoć od starog prijatelja Gojka, međutim on im otežava snove sjećajući se starih školskih dana gdje je bio predmet ismijavanja.

U 23:30 u Kinu Trg bit će prikazan Plavi kaftan, suptilna erotska drama marokanske redateljice Maryam Touzani. Vlasnici trgovine kaftana u Maroku, Halim i Mina, zapošljavaju Youssefa, talentiranog šegrta. Svojom predanošću radu privlači pozornost supruga Halima, dok supruga Mina sluti da se radi o nečem dubljem. Film je prikazan u Cannesu 2022. godine.

Kino Billy slaže pravu poslasticu u 23:30 projekcijom Poslije sunca u sklopu programa Izgubljeno / Nađeno. Ovaj dugometražni prvijenac škotske redateljice Charlotte Wells prati mladu ženu Sophie, koja se prisjeća ljetovanja s ocem Calumom (Paul Mescal) u Turskoj. Dok Sophie pronalazi sebe i svoj identitet, Calum se muči s raznolikim problemima, od financijskih do emotivnih i psiholoških. Za svoju fantastičnu glumačku izvedbu Paul Mescal nominiran je i za Oscara, dok je film nagrađen posebnom nagradom žirija u Cannesu.

Ako ne možete spavati i želite glatko spojjiti kasnu večer i rano jutro, preporučamo glazbeni događaj u Kinu Billy u 1:00, koji će voditi DJ Ivanka Mazurkijević i prijatelji.

Ostavi komentar

Slične vijesti