Predstavljamo program Izgubljeno/Nađeno

Fantasticna-zena_2

Tisuću je načina da se izgubi film. To je zaključak naših dvadeset i pet godina stvaranja festivala – nikada ne možemo imati sve što poželimo. Program Izgubljeno/Nađeno posvećen je svim borbama za ‘izgubljenim’ i neprežaljenim filmovima Motovun Film Festivala koje su selektori žarko željeli uvrstiti u program, ali okolnosti su htjele drukčije. Ovo je šansa da neki od izgubljenih filmova napokon pronađu svoj put do motovunske publike. Priča o njima otkriva što se sve događa iza kulisa.

Razlozi su često vrlo prozaični, a najčešće se svode na to da je netko drugi bio brži – izgubili smo utrku s nekim drugim festivalom, koji je već dogovorio prikazivanje. Ili oni ponekad izgube od nas, takav je festivalski život. U davnija vremena, kada su filmovi putovali avionima, znalo se dogoditi da se zagube, poput kofera. Znalo se dogoditi i da redatelj ipak odluči premontirati film, pa ga povuku iz festivalskih prikazivanja. Nekad se ispriječe tehnički problemi, a nekada jednostavno više nema mjesta… A znaju biti i bolno skupi, ti distributeri. Bilo je filmova koje nismo dobili, a da nikada nismo doznali zašto.

Dogovorili smo tako jednom prilikom gostovanje jednog velikog redatelja – i kao za inat dogodi se ta nesretna pandemija, nitko ne želi na put, nitko ne želi u kino, propadne naše gostovanje, počasna nagrada ostane neuručena… I tako nikada nismo prikazali Bravo! Radua Judea, što svakako ubrajamo među top deset naših propuštenih prilika. Film pogledajte 23. 7. u 23:30 u kinu Billy. Ovaj balkanski antivestern nagrađen je Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, a prati žandara Costandina i njegova sina u potrazi za robom koji je pobjegao od plemića jer je navodno imao aferu s njegovom suprugom.

Dogodi se ponekad da rastreseni distributer zaboravi da je film obećao nekome drugome. Uvjereni da je sve dogovoreno, naša se ekipa veseli i planira, a onda naposljetku, umjesto filma – isprike. Kako i zašto nije ni važno, ali ništa od filma. I tako nam je iz programa ispala Fantastična žena, fantastični film Sebastiána Lelia, koji pred motovunsku publiku napokon dolazi 24. 7. u 12:00, u kinu Bauer. Oscarom nagrađen film prati transrodnu konobaricu i pjevačicu Marinu, koja se nakon smrti partnera Orlanda nađe u problematičnim odnosima s članovima njegove obitelji.

Tu su pak i vremenske prepreke, pokvareni telefoni i tehničke komplikacije. Negdje zapne u komunikaciji s nekim uredom u nekoj distributerskoj kući u tko zna kojoj zemlji i film do nas jednostavno stigne prekasno. Program je otisnut, svi termini popunjeni, i unatoč svim naporima da se nađe neka rupa u satnici – načina nema. Tako nismo prikazali briljantan Poslije sunca Charlotte Wells, koji se kasnije prometnuo u jedno od najpopularnijih iznenađenja godine. Ova prekrasna, nostalgična drama o odrastanju, ispričana kroz priču o ljetovanju kćeri i oca, nesuđeni je šlag na našoj programskoj torti, a prikazujemo je 22. 7. u 23:30 sati u kinu Billy.

U program je ušao i hvaljeni Dogman talijanskog redatelja Mattea Garronea (Gomora, Reality), koji pričom o vlasniku salona za pse u osvetničkom pohodu istražuje prirodu nasilja. Glumac Marcello Fonte za svoju je izvedbu dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu 2018.

A našao se tu i jedan animirani film, Voleći Vincenta redateljskog dvojca Dorote Kobiele i Hugha Welchmana. Impresivan je to film o životu i smrti Vincenta van Gogha ispričan kroz njegove slike i likove koji se u njima pojavljuju.

Naš festivalski posao, i ovaj program, u svojoj je suštini priča o propuštenim ljubavima. Srećom, tješi nas činjenica da je dobrih filmova uvijek više nego raspoloživih termina, a za dobar film nikada nije kasno! Pridružite nam se na projekcijama programa Izgubljeno/Nađeno, nadoknadite poneku vlastitu propuštenu priliku ili jednostavno pogledajte opet ove genijalne naslove.

Ulaznice za filmski program već su u pretprodaji: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice/

Ostavi komentar

Slične vijesti