Povratkom motovunskih propelera Motovun Film Festival odjedrio je u još jedno novo izdanje!

Samir-Ceric-KovacevicSamirCK_20230722_R62_2459-1

U slavljeničkoj atmosferi krcatog motovunskog trga, uz projekciju filma Palo lišće Akija Kaurismäkija, otvoren je jubilarni 25. Motovun Film Festival.

U 25 godina ispišu se cijele povijesti, a motovunska povijest ispunjena je nezaboravnim ljudima i pričama kojima je posvećena ovogodišnja proslava velike četvrtstoljetne obljetnice. Svečanu su priliku svojim prisustvom obilježili tako brojni dugogodišnji prijatelji festivala, a publici su se na motovunskom trgu pridružili i čuveni, donedavno izgubljeni, festivalski propeleri, pod čijim zaštitnim znakom ovaj festival plovi već četvrt stoljeća.

Priča o propelerima seže do najranijih dana festivala, kada su ti veliki šareni putokazi svake godine s vrha brda širili dobre vibracije i pozivali putnike da se pridruže maloj filmskoj oazi koju su ondje stvorili ljubitelji filma i dobre zabave željni bijega od užurbane svakodnevice. Nakon dvadeset godina vjerne službe, propeleri su nestali. No ovo izdanje, na kojem se okupljaju najstariji prijatelji, nije moglo proći bez njih i odmetnuti propeleri napokon su se vratili na motovunsko brdo. „Vrijeme je da im ponovno damo vjetar u leđa!“ uzviknuli su direktor festivala Igor Mirković i selektorica glavnog programa Milena Zajović te se s nostalgijom prisjetili festivalskih početaka.

Priliku su iskoristili i kako bi se zahvalili brojnim legendarnim i dragim ljudima koji su kroz četvrt stoljeća udahnuli karakter i dušu našem veselom festivalu, kao i nekim novim imenima. Među počasnim gostima festivala koji su tu bili od njegovih prvih koraka našli su se tako i utemeljitelj MFF-a Rajko Grlić, kultni glumac Zlatko Burić Kićo, producent Nenad Puhovski i slovenski redatelj i velikan jugoslavenskog crnog vala Karpo Godina.

Posebno toplu zahvalu organizatori su uputili festivalskim posjetiocima i kamperima „koji su unatoč svim olujama podigli šatore da bi još jednom bili s nama“. „Sada je vrijeme da svi zajedno razbudimo naše uspavane divove“ rekla je Milena Zajović i pozvala razdraganu publiku da podignu u zrak svoje propelere i zašarene trg motovunskim bojama. „Vrijeme je da se ponovno zavrte, za 25 godina Motovuna i za sve nove avanture!“ riječi su kojima je Igor Mirković pozdravio okupljene i proglasio festival otvorenim.

Na pozornicu se potom popeo finski glumac Jussi Vatanen i najavio film otvaranja Palo lišće Akija Kaurismäkija, čiji je film Juha 1999. otvorio prvi motovunski festival. Ova romantična komedija četvrti je dio radničke trilogije majstora finskog apsurda i melankolije, a ovjenčana je i nagradom žirija u Cannesu.

Za one koji nisu mogli dočekati službeni početak festivala, program je počeo već u petak, rasprodanom projekcijom kultnog njemačkog filma Trči, Lola, trči, a druženje se nastavilo i naredni dan, projekcijama programa Cinehill kratki te filma Sedamnaestogodišnjaci Prithvija Konanura, koji se prikazivao u sklopu konkurencije glavnog programa. Započeo je i program popratnih događanja. Službeno je otvorena izložba Motovun: 25 godina u sekundi, koju možete vidjeti svaki dan za vrijeme trajanja festivala u Motovunu.

„Festival su uvijek ljudi. I mene najviše veseli kad imamo sve te ljude uz sebe. Drage prijatelje i one koji su i prije bili s nama te su ostavili svoj trag na festivalu. Vjerujem kako je njihovo prisustvo ovdje jamac da će sljedeći dani biti ispunjeni istom emocijom kojom je bilo ispunjeno i posljednjih 25 godina“ komentira Igor Mirković.

Ovogodišnji festival održava se od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru. Ulaznice su u prodaji za obje lokacije, a sve detaljnije informacije potražite na stranicama festivala ili u našim informativnim publikacijama.

Ostavi komentar

Slične vijesti