NIZ POSLASTICA I ČETVRTOG DANA FESTIVALA

CETVRTAK_vizual

Četvrti je dan festivala, ali tempo ne usporava. Je li Stvarnost ili fikcija? moći će saznati posjetitelji prvoga bloka Motovunskih kratkih, koji se zateknu u Kinu Bauer u 10:30. U Kinu Mak drugi dio kratkometražne konkurencije, objedinjen pod nazivom Vidi me-nevidljiva sam, bit će prikazan u 18:30.

Za glavnu nagradu konkurira i Arthur Rambo, ostvarenje redatelja Laurenta Cantenta, na rasporedu u Kinu Bauer u 12:00 sati. Filmu prethodi kratkiš hrvatske redateljice Sunčice Fradelić. Dok smo bili tu film je koji  je ugledni kritičar Jonathan Rosenbaum svrstao u Listu najboljih deset 2021. u časopisu Sight and Sound.

U sklopu programa Kampus Motovun, u 11:00 sati, studenti VERN-a i SAE Instituta Beograd prikazat će plodove svoga rada na platnu Kina MAK.

Kakva je to anatomija uspjeha švedskoga filma, razgovarat ćemo s našim švedskim partnerima. Nije frka kad je Fika u podne. Svi su dobrodošli na terasu hotela Kaštel.

U Kinu Bauer, točno u 14:00 prikazivat će se film Majstori, Majstori, redateljaGorana Markovića. Klasik jugoslavenske kinematografije, uronit će vas u tragikomični svijet unutar zidova osnovne škole, u kojem odlazak čistačice u mirovinu postaje odlična izlika za organizaciju zabave o društvenom trošku. Film je bio nakratko zabranjen zbog vrijeđanja lika prosvjetnog radnika, ali ovaj miljenik publike nikada nije išao niz dlaku očekivanjima zbog čega je i ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick.

Nagrađen Srebrnim medvjedom za scenarij, Kapetan donosi priču u kojoj krađa jednog bicikla dovodi do ubojstva tročlane obitelji. Temeljen na stvarnom događaju, i snimljen nedugo nakon, film je svojevremeno oštro podijelio javnost i kritiku. Ovo kontroverzno ostvarenje otvara dnevni švedski program, a prikazivat će se u Kinu Mak s početkom u 14:30. U Kinu Bauer, u 16:00 slijedi film Pokaži mi ljubav, redatelja Lukasa Moodyssona koji prati zaljubljivanje dviju srednjoškolki.

Tri minute hrvatski je dokumentarni film koji pokazuje kolika je količina rada filmaša potrebna za nekoliko minuta iskoristivog materijala. U Kinu Mak, u 16:30 gledatelji će moći iskusiti što znači proizvesti sadržaj koji se ponekad tako olako shvaća.

Dio glavnog programa je i drama Tri zime u švicarsko-njemačkoj koprodukciji, za koju je redatelj Michael Koch dobio posebno priznanje na ovogodišnjem Berlinalu. Publika će uživati u prekrasnim dugim kadrovima, prateći razvoj ljubavi stavljene na tešku kušnju. Projekcija je zakazana za 18:00 u Kinu Bauer.

U Vrtu, s početkom u 17:00, draga nam lovkinja Morana Zibar organiziraSvjetsko prvenstvo u filmskoj pantomimi. Dobrodošli su svi koji žele demonstrirati svoje umijeće odgonetavanja filmskih naslova kroz pokret, gestu i grimasu ili pak samo prisustvovati dobroj zabavi.

Dječak s neba ovjenčan je nagradom za najbolji scenarij na ovogodišnjem Cannesu. Redatelj Tarik Saleh donosi još jedan politički triler o borbi Davida i Golijata. Ova priča o Adamu koji postaje pijun u nemilosrdnoj borbi za vlast između egipatskih vjerskih i političkih elita prikazivat će se u 21:00 na Kinu Trg. Filmu će prethoditi šarmantni kratkiš Las Palmas, redatelja Johannesa Nyholma.

Nastavak glavnog programa publici donosi osebujnu dramu o odrastanju. Prekrasni stvorovi priča je koja eskalira u neočekivanom smjeru kada dječak Addi koji vrijeme provodi sa skupinom malenih otpadnika u grupi primi Ballija. Uradak ovjenčan nagradom Europa Cinemas Label na Berlinaleu bit će prikazan u Kinu Billy, s početkom u 21:15.

Popratni program donosi ostvarenje koje je uspjelo napraviti ono što uspijeva samo rijetkima – ujediniti ukuse kritike i publike. Ljeto soula (… ili kada se revolucija nije mogla prenositi)  u režiji genijalnog Questlovea, frontmena grupe The Roots, igra u hotelu Roxanich u 21:30.

U 23:45, na Kinu Trgu prikazuje se komedija Nevjerojatno, ali istinito, nepogrešivog Quentina Dupieuxa, čiji filmovi na urnebesno crnohumoran način nepogrešivo bilježe ljudsku tragikomediju suvremenog društva . Alain i Marie pronalaze čudni tunel u podrumu njihova novog doma te ujedno zatvaraju dnevni glavni program MFF-a.

Na spomen Švedske, zemlje partnera, prva asocijacija je, zna se – ABBA. U čast ovom slavnom kvartetu otvoren je muzej u Stockholmu, a snimljen i film ABBA: The Movie koji će se igrati u Kinu Billy s početkom u 23:30. Čuvajte glasnice jer se film prikazuje uz poziv na filmske karaoke.

Nakon projekcija, u Kinu Billy, istarska institucija, Gustafi podsjetit će nas da nebo je žuto, a sunce je blu. Koncert je otvoren za sve zainteresirane.

Ostavi komentar

Slične vijesti