Nagrada Maverick: Goran Marković

Goran Marković

Počasnu nagradu Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, Motovun Film Festival ove će godine dodijeliti beogradskom redatelju Goranu Markoviću.

Jedan od omiljenih jugoslavenskih hitmejkera, Goran Marković svojim je široko popularnim filmovima na pitak i zabavan način upirao u bolne točke tadašnjeg društva. Redatelj je to čiji su filmovi uvijek išli “uz dlaku srednjoj struji, vladajućim ideologijama i normama filmskog ukusa“, kako obrazlaže Jurica Pavičić, selektor motovunskog festivala. Na njegove filmove čekalo se u redovima, a njihovoj uspješnosti svjedoči i niz nagrada, među kojima su čak dvije Velike zlatne arene (Već viđenoSabirni centar).

U čast impresivnom opusu ovog miljenika publike, Motovun na remasteriranim kopijama predstavlja dva filma iz rane faze njegove duge i bogate karijere: na Puli nagrađenu Nacionalnu klasu i privremeno zabranjeni film Majstori! Majstori!.

Obilježena sjajnim soundtrackom i odličnom glumačkom izvedbom, Nacionalna klasa danas je prava vremenska kapsula popkulture 1970-ih u Beogradu. Prati 27-godišnjeg vozača relija Floyda dok vješto zaobilazi svaku obvezu koja mu se nađe pred kotačima, a ponajviše vojni rok. Klasik jugoslavenske kinematografije, Majstori! Majstori! uronit će vas u tragikomični svijet unutar zidova osnovne škole, u kojem odlazak čistačice u mirovinu postaje odlična izlika za organizaciju zabave o društvenom trošku.

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »