MOTOVUNSKI KANDIDAT ZA NAGRADU EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE PORTUGALSKI JE FILM ‘PRODAVAČI LEDA’

Still 3

„Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama“, obrazložili su članovi žirija.

Motovunski kandidat za nagradu Europske filmske akademije, ujedno i pobjednik u konkurenciji Motovunski kratki je film Prodavači leda portugalskog redatelja Joãoa Gonzaleza. Film, koji je premijerno prikazan na na Tjednu kritike ove godine u Cannesu, govori o ocu i sinu koji svakog dana skaču padobranom iz svoje kuće na vrtoglavo visokoj litici i odlaze u selo gdje prodaju led.

“Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti”, obrazložili su članovi žirija Jing Hasse iz Švedskog filmskog instituta te austrijski i hrvatski redatelji Mo Harawe i Andrej Korovljev.

„Hvala vam od srca u ime cijelog tima. Ovaj je film nastao kao moj diplomski rad, a razvio sam ga nakon diplome s najboljim timom. Stoga nagrada ide ravnopravno njima jer bez njih ne bi bio moguć“, izjavio je mladi portugalski redatelj u poruci zahvale.

João Gonzalez u svojim filmovima kombinira talent za glazbu i animaciju, a njegovi kratki filmovi Nestor i The Voyager prikazani su na 130 festivala.

Uz ulazak u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, autorski je tim nagrađen i s 1000 eura. Želimo im puno sreće!

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »