Zašto baš ja?

Originalni naziv

De ce eu

Zemlja/e porijekla

Rumunjska, Bugarska, Mađarska

Trajanje

130

Godina proizvodnje

2015

Redatelj

Tudor Giurgiu

Scenarij

Tudor Giurgiu, Loredana Novak

Direktor fotografije

Marius Panduru

Montaža

Réka Lemhényi

Uloge

Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa

Producent/ica

Oana Giurgiu

Produkcijska kuća

Chouchkov Brothers, Libra Film

Festivali i nagrade

Berlin IFF 2015; goEast FF 2015; Transilvania IFF 2015

Mladi i ambiciozni tužitelj Christian iznenadi se kad mu dodijele osjetljiv slučaj korupcije u koji je upleten njegov stariji kolega. Slučaj je to koji bi mogao biti odskočna daska za njegovu karijeru. Ispostavlja se, međutim, suprotno. Optuženi tvrdi da je nevin, ali nadređeni prisile Christiana ga da optuži, makar i bez dokaza. Tužiteljeva nastojanja da dođe do istine omoguće mu otkrivanje velike zavjere. Oduzimaju mu slučaj, suspendiraju ga i začepe mu usta. Sustav mu se osvećuje, i to punom snagom. Izvlači tepih ispod mladićevih nogu. Ova politička drama zasnovana je na istinitim događajima.

Tudor Giurgiu je rumunjski redatelj, scenarist i producent. Rođen je u Cluj-Napoci 1972. godine. Režiju je diplomirao na bukureštanskoj Kazališnoj i filmskoj akademiji 1995. godine. Bio je ravnatelj Rumunjske nacionalne televizije (TVR) od 2005. do 2007. Vlasnik je neovisne produkcijske kuće Libra Film. Začetnik je i direktor Transylvania Film Festivala u Cluju.
Njegov debitantski dugometražni film Love Sick imao je premijeru na Berlinaleu 2006. godine i bio je hit u rumunjskim kinima. Godine 2012. snimio je film O puževima i ljudima. Zašto baš ja? je njegov najnoviji film.

Podijelite članak

Podijeli
Podijeli
Podijeli
Podijeli

motovun film festival

Prijavi se na naš news letter

I primaj najnovije vijesti i najave prije svih!