Fika u podne s velikanom iz sjene: Ranko Mitić Mito

Samir-Ceric-Kovacevic-Canon-EOS-R6-2739

Trećeg dana festivala, Fiki u podne dao je draž Ranko Mitić Mito, dobitnik Nagrade 50 godina. Ovaj čuveni asistent kamere i direktor fotografije, sa svima prisutnima na terasi hotela Kaštel podijelio je dio svog bogatog životnog iskustva. 

„To jednostavno moraš voljeti“ – odgovara Ranko Mitić Mito kad ga Igor Mirković upita što je to toliko magično u proizvodnji filma pa ljude drži toliko vezanima za posao koji nije idealno plaćen. Tako Mitić voli već 55 godina karijere, a voli i publika sve što prođe kroz objektiv tog profesionalca.

Ispričao jekako mu se kamera dva puta pregrijala kada je s legendarnim Krstom Papićem u jednom danu snimio Malu seosku priredbu. Oduševio se, kaže, znanjem kojim je baratao veliki Orson Welles, kada su surađivali.

Ipak, imena redatelja poznata su i široj publici, lica glumaca postaju nečije osobne ikone, ali i na ljudima poput Ranka Mitića Mite stoji filmska industrija. Mitić je bio taj čija je spretnost, kako kaže, „sva ta kretanja učinila oštrim“.

„Želim se zahvaliti Motovun film festivalu što je prepoznao i nas u sjeni. Ovo je jedini festival koji nagrađuje i asistente kamere.“ – na kraju razgovora poručio je ovaj ugledni filmaš, s preko 300 filmskih ostvarenja. U istome tonu, Igor Mirković pozvao je sve prisutne na projekciju dokumentarca Tri Minute koji prikazuje koliki trud cjelokupne filmske ekipe stoji iza par minuta materijala.

Film će se prikazivati u petak, 29. srpnja s početkom u 16:30 na platnu Kina Mak.

Ostavi komentar

Slične vijesti