Dirljivi rastanak u Motovunu i novi početak

Samir-Ceric-Kovacevic_20230724_IMG_6497

Publika, gosti i organizatori oprostili su se od festivala u Motovunu uz puno emocija • Festival počinje novu priču već ove srijede na Petehovcu u Gorskom kotaru

Tradicionalnom zdravicom, ovog puta s puno emocija, Cinehill Motovun Film Festival oprostio se sa svojom dosadašnjom lokacijom u Motovunu. Na prepunom motovunskom trgu publika, gosti i organizatori nazdravili su za 25 prekrasnih godina filmova, veselja i sjajne atmosfere na ovom istarskom brdu.

Na pozornici su burno pozdravljeni svi osnivači festivala, kao i današnji tim i volonteri. „Istodobno smo tužni i sretni jer ovaj je festival napravio nešto prebitno za domaću kinematografiju. Svi domaći festivali potekli su iz njega. Kad sam završila Akademiju i počela raditi 1999. godine, bilo je užasno depresivno, a ovaj nam je festival dao posla“, izjavila je redateljica Dana Budisavljević, članica festivalskog tima od prvih dana.

Festival se sada seli s 277 metara motovunske nadmorske visine na planinskih 1035 metara na brdu Petehovac iznad Delnica. U posebno uređenom, bajkovitom okruženju od 26. do 29. srpnja festival počinje novu priču uz koncepciju sličnu dosadašnjoj – mnogo nezavisnih filmova, glazbe, umjetničkih i drugih zbivanja uz mnogo opuštanja i hedonizma.

Tijekom večeri dodijeljene su nagrade za cijenjenu festivalsku konkurenciju kratkometražnih filmova. Žiri je najboljim u programu Cinehill kratki proglasio film Tremor njemačkog redatelja Rudolfa Fitzgeralda Leonarda. “Kao portret čovjeka s invaliditetom, Tremor utjelovljuje ideju kinematografije koju žiri želi braniti i njegovati: beskompromisan, bez straha da uznemiri publiku i prekrasan u svojoj sirovosti. Poput njegovog glavnog protagonista, to je film koji ne želi biti definiran očekivanjima ili samosažaljenjem”, stoji u obrazloženju žirija.

Istodobno, žiri je odlučio kako će ovogodišnji kandidat Cinehill Motovuna za Europsku filmsku nagradu biti topli i iskreni turski film Nečuveno redatelja Ramazana Kılıça, i to „zbog jednostavnog i autentičnog prikaza o suprotstavljanju cenzuri na dječje revolucionaran način“.

Posebno priznanje žirija dobio je francusko-kolumbijski film All-Inclusive redatelja Duvána Duquea Vargasa. Ostale festivalske nagrade bit će dodijeljene nakon drugog dijela Cinehill Motovuna na Petehovcu u Gorskom kotaru.

Cinehill Motovun Film Festival održava se ove godine uz potporu Primorsko-goranske županije,  Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaznice za filmski program dostupne su online: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

Ostavi komentar

Slične vijesti

PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE VOLONTERA!

Voliš filmove, zabavu, dobru priču i avanturu? Požuri i priključi se volonterima ovogodišnjeg Cinehilla! Za sve koji se još nisu prijavili, a žele iskusiti Cinehillovu

Više »