Cinehill Motovun stiže na Petehovac!

Vidikovac-Petehovac

Platna u Motovunu se spuštaju, Cinehill pakira kofere, i u svojoj 25. godini seli se iz roditeljskog doma i kreće put pod noge, na novo brdo! S 277 metara motovunske nadmorske visine penjemo se na planinskih 1035 metara na brdu Petehovac iznad Delnica. U posebno uređenom, bajkovitom okruženju od 26. do 29. srpnja festival počinje novu priču uz koncepciju sličnu dosadašnjoj – mnogo nezavisnih filmova, glazbe, umjetničkih i drugih zbivanja uz mnogo opuštanja i hedonizma.

Festival se nastavlja već 25. srpnja, na nulti dan goranskog izdanja, projekcijom jedne epizode serije Kapelski kresovi, 25. srpnja. Lokacija projekcije promijenjena je iz Kupališta Stari motel u Dom kulture u Lokvama. U seriji snimanoj prije gotovo pet desetljeća upravo u Gorskom kotaru jednu od uloga, koja ga je kasnije obilježila, odigrao je glumac Zdenko Jelčić kojem će tijekom festivala na Petehovcu biti dodijeljena nagrada za 50 godina filmskog stvaralaštva. Serija je snimljena prema romanu Veljka Kovačevića, a prati događaje u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju za vrijeme za vrijeme II. svjetskog rata prikazujući slabo naoružane grupe partizana koje se suprotstavljaju talijanskom okupatoru.

Filmski program na Petehovcu počet će ove srijede projekcijom talijanske apokaliptične eko-drame Suša redatelja Paola Virzìja, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu. Istog dana počet će i popratni program, a u sklopu događanja o suživotu s prirodom, održat će se radionica „Oči u oči s pticama grabljivicama“. Prvi dan petehovačkog programa obilježit će i nastup jednog od najmlađih DJ-a na svijetu – osmogodišnjeg DJ-a Svemira koji funk i slične žanrove „pušta“ s ploča, a večer će završiti uz nastup Mile Kekina.

Četiri dana goranskog užitka obilježit će atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja nagrađenih filmova i festivalskih hitova, ambijentiranih u raznim dijelovima svijeta. Među njima su intrigantna bugarska drama Blagina pouka, kazahstanski film ceste za dobro raspoloženje Gorski luk, poetičan kanadski film o odrastanju Jezero Falcon i poljski Kruh i sol koji tematizira netrpeljivost prema migrantima. Festival će u subotu zatvoriti češki distopijski film Reset.

U bogatom glazbenom programu nastupit će i Miach, Djeca te bendovi 4head i Skupljači perja, kao i Filip Riđički i Mario Kovač u ulogama DJ-a, a posebna atrakcija bit će projekcija kultnog glazbenog filma The Rocky Horror Picture Show. Nizom raznih događanja ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša i suživot s prirodom poput radionica o divljim životinjama, pješačkih tura i vježbanja joge.

Neće izostati ni vinsko-gastronomska događanja poput edukacije i degustacije „Vino i film – autohtone sorte Kvarnera i Cinehill festival vole se javno“ na kojoj će se 27. i 28. srpnja na Petehovcu predstaviti devet vina od autohtonih sorti vinove loze Kvarnera.

Cinehill Motovun Film Festival održava se ove godine uz potporu Primorsko-goranske županije,  Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaznice za filmski program dostupne su online: https://motovunfilmfestival.com/ulaznice

Ostavi komentar

Slične vijesti