Search
Close this search box.

Čak 15 premijera u glavnom programu 19. MFF-a

ea1c380e14866c7c27bec2febbd17584
Što gledamo i slušamo 277m iznad realnosti objavljeno je jutros na konferenciji u Laubi.

Motovun Film Festival je jutros u Laubi – kući za ljude i umjetnost – otkrio naslove koji nas od 26. do 30. srpnja očekuju u glavnom filmskom programu na istarskom brdu, među kojima je čak 15 premijera. Tri popratna programa posvećena su zemlji partneru, ove godine to je Bella Italija, dok je četvrti Gdje ste bili 2016.? okrenut temama jačanja europskog nacionalizma. Glazbeni program predvodi Edo Maajka i talijanske etno-zvijezde Kalàscima, no na brdu vas čeka još velikih imena.

Besplatnom projekcijom prošlogodišnjeg hita Motovun Film Festivala "Močvara", jučer je službeno započela Motovunizacija!, zagrijavanje za pet najzabavnijih dana i noći koji će obilježiti filmsko ljeto od 26. do 30. srpnja. XY ljudi je uživalo u gledanju višestruko nagrađenog filma, a na terasi Centra Kaptol ekskluzivno su saznali što će obilježiti ovogodišnji program 19. MFF-a, koji je potvrđen na današnjoj konferenciji za medije.

(M)Učenik iz Cannesa i premijera argentinskog kandidata za Oskara ravno na brdo filmova!

Glavni filmski program od čak 15 hrvatskih premijera predvodi Gimme Danger, novi dokumentarni film redatelja Jima Jarmuscha o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges, čiji frontman Iggy Pop slovi kao jedan od najvećih rokera i najkarizmatičnijih frontmena svih vremena. Premijera koja će oduševiti ljubitelje humoristične strane mizantropičnog velikana Brune Dumonta je nova crna komedija Zaljev luđaka. Revija likova iz noćne more, koje tumače imena s francuske "A liste" glumaca, među kojima je i Juliette Binoche, donose urnebesni cirkus s početka 20. stoljeća. Na programu je i pobjednik Berlinalea Gori more, kao i premijera indie-hita Tangerine, koji je u potpunosti snimljen mobitelom. U glavnom motovunskom programu našli su se i dobitnik NagradeFrançoisa Chalaisau Cannesu (M)Učenik , američki film Neke žene s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara Klan, filma koji donosi zastrašujuću priču temeljenu na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Motovun će ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma Dobra žena koji gledamo na istarskom brdu uz novi film Sve najbolje, domaće redateljice Snježane Tribuson.

Zemlja partner Bella Italija!

Nakon Francuske, zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Italija, a sTalijanskim institutom za kulturu donosimočak tri prateća programa. I grandi maestri je posvećen petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, Il Mezzogiorno je ispunjen filmovima izvučenim sa samog juga čizme te Commedia all' italiana, program koji je stvoren za smijeh do suza. Uz recentna ostvarenja talijanske kinematografije, poput iznimno uspješne ovogodišnje La Pazza Gioia, u programu vrtimo i nenadmašeni Fellinijev klasik Amarcord uz koji su odrasle generacije gledatelja i koji je danas jednako smiješan kao i u vrijeme u kojem je nastao.

Popratni program Gdje ste bili 2016.? posvećen temi jačanja desnice!

Na pitanje Gdje ste bili 2016.? svatko će jednostavno odgovoriti "U Motovunu!", ali ne dajte se zbuniti istoimenim nazivom popratnog programa koji će se posvetiti temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe. Od festivalskih uspješnica poput njemačkog We Are Young. We Are Strong i grčkog Fascism Inc. o počecima nove fašizacije društva do jezovitog rusko-izraelskog dokumentarca Credit for Murder, koji govori o posljedicama ignoriranja tog društvenog trenda, ovaj je program motovunski doprinos aktualnoj raspravi o tome je li antifašizam floskula.

Filmsko brdo plesat će u bitu Ede Maajke!

Kad vaši najdraži filmovi završe i projektori se ugase, zabava se seli na pozornicu Motovun Film Festivala. Ove će godine publiku zabavljati bosansko-hercegovački reper Edo Maajka i najužareniji talijanski etno bend Kalàscima. Osim Maajke i energičnih Talijana, festival priprema još nekoliko glazbenih poslastica koje će razvaliti vrući motovunski podij.

GLAVNI PROGRAM:

1.KLAN / EL CLANArgentina / španjolska, 2015., 108', r. Pablo Trapero

2.NAš TEREN / THE GROUND WE WON,Novi Zeland, 2015., 91', r. Christopher Pryor

3.CRVENI PAUK / THE RED SPIDER,Poljska / Češka / Slovačka, 2015., 90', r. Marcin KoszaÅ‚ka

4.GORI MORE / FUOCOAMMARE,Italija / Francuska, 2016., 108', r. Gianfranco Rosi

5.DOBRA ŽENA / A GOOD WIFE,Srbija, 2016., 90', r. Mirjana Karanović

6.GIMME DANGER,SAD, 2016., 108',r. Jim Jarmusch

7.LOPOVSKA ČAST /DRIFTERS / TJUVHEDER,švedska, 2015., 92',r. Peter Grönlund

8.TANGERINE,SAD, 2015.,88',r. Sean

9.NEKE ŽENE / CERTAIN WOMEN / LIVINGSTONE,SAD, 2016., 107’,r. Kelly Reichardt

10.UBOJICE NA KOTAČIMA / KILLS ON WHEELS,Mađarska, 2016., 105', r. Attila Till

11.EVA NOVÁ,Češka, Slovačka, 2015. 106', r. Marko škop

12.VIVA,Irska, 2015. 100', r. Paddy Breathnach

13.ZABRANJENA ODAJA / THE FORBIDDEN ROOM,Kanada, 2015., 118', r. Guy Maddin and Evan Johnson

14.SLACK BAY / MA LOUTE,Francuska, Njemačka, 2016., 122’, r. Bruno Dumont

15.POTPUNI NEZNANCI / PERFECT STRANGERS / PERFETTI SCONOSCIUTI,Italija, 2016., 97', r. Paolo Genovese

16.ANOMALISA,SAD, 2015. 90', r. Charlie Kaufman, Duke Johnson

17. NOĆNI ŽIVOT / NIGHTLIFE / NOČNO ŽIVLJENJE, Slovenija, 2016., 85’, r. Damjan Kozole

18. SVE NAJBOLJE, Hrvatska, 2016., 100', r. Snježana Tribuson

19. (M)UČENIK, Rusija, 2016., 110', r.Kirill Serebrennikov

Ostavi komentar

Slične vijesti